Кипър ще получи помощ от САЩ в борбата с прането

26.03.2024
Камелия Константинова
2098
САЩ и Република Кипър ще засилят сътрудничеството си за подобряване на способностите на Кипър за противодействие и преследване на незаконни финансови операции, заявиха днес двете правителства.

Кипър отдавна има нежелана репутация на канал за незаконни парични потоци, въпреки че властите значително затегнаха надзора и затвориха вратичките през последното десетилетие, отбелязва агенцията.

ФБР и кипърската полиция ще подпишат през следващите дни споразумение, което формализира сътрудничеството между правосъдните органи на двете страни, както и сътрудничеството с ключови партньори в правоприлагащите органи на острова.

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР, с подкрепата на Бюрото за международни въпроси, свързани с наркотиците и правоприлагането (INL) на Държавния департамент на САЩ и американското посолство в Никозия, ще си сътрудничат с кипърските власти.

Миналата година президентът на Кипър Никос Христодулидес покани служители на ФБР и американското Министерство на правосъдието да помогнат при разследването на твърдения, че кипърските доставчици на финансови услуги са помогнали на руски олигарси да заобиколят международните санкции.

Въпреки че Кипър настоява, че е спазвал международните санкции, наложени на Русия след нейното нахлуване в Украйна през 2022 г., САЩ са набелязали няколко базирани в Кипър компании, адвокати и счетоводители за предполагаемо подпомагане при избягване на санкциите.
"Не вярвайте на всичко, което прочетете в интернет!" - Ейбрахам Линкълн, 16-ти президент на САЩ