Задава ли се нова източна опорка - България е станала член на ЕС против конституцията?

Ключово е решение на Конституционния съд от 2003г.

22.07.2024
Павел Игнатов
382772
Нови анализи показват, че е възможно да се появи нова източна опорка, която цели да убеди гражданите, че трябва да излезем от Европейския съюз.

В основата на проблема е Решение 3 на Конституционния съд от 2003 г., което казва, че промяна в баланса между органи, уредени в конституция, вкл. отнемане на техни правомощия, представлява "промяна на формата на държавно управление" и може да се прави единствено от Велико Народно събрание.

Чл. 85, ал. 1, т. 9, приета през 2005 г., казва, че Народното събрание може да отстъпи на Европейския Съюз правомощия на конституционни органи. Съдът на Европейският съюз може да обявява български закон за противоречащ на правото на ЕС, което обвързва нашия съд да не го прилага. Европейската прокуратура дублира част от правомощията на българската в определени случаи, като така демонополизира ролята на нашата. Има сфери на пълна хармонизация на европейското право, като на практика се отнема правомощието на нашия парламент да законодателства в тези сфери. Няколко европейски институции дублират външнополитически правомощия от Министерския съвет(напр. налагането на санкции).

Ако се приложи определено тълкование може да се стигне до извода, че България е влязла в Европейския съюз против собствената си конституция. Това е опасен коз в ръцете на политици имащи крайни мнения по темата.
"Не вярвайте на всичко, което прочетете в интернет!" - Ейбрахам Линкълн, 16-ти президент на САЩ